Eindspel begroting lijkt ingezet

Het begrotingsoverleg is deze middag opnieuw van start gegaan, nadat er afgelopen nacht geen akkoord uit de bus kwam, ondanks het feit dat premier Michel zo snel mogelijk een akkoord wil. “Het ligt aan de werkwijze. Die is heel tijdrovend”, legt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester uit.

“Er wordt grondig gesleuteld aan de structuren, om de mensen geen pijn te doen. Maar dat is heel gedetailleerd, technisch werk. Het vraagt heel veel tijd. En natuurlijk zijn er altijd wel politieke kortsluitingen, waarna de premier apart met de ministers moest overleggen”, aldus De Meulemeester.

Er is nog 400 miljoen euro te vinden en daarom werkt de regering aan drie hervormingen: snijden in de ambtenarenpensioenen, de 38-urige werkweek die zou veranderen en de strijd tegen misbruik in de sociale zekerheid.

De deadline is maandag, al is er nog wat marge. Toch is te horen dat premier Michel dit weekend wil landen. "Het valt op dat de ministers bij het binnenrijden van Hertoginnedal geen enkel interview meer gaven, de autoruiten bleven dicht. Dat kan erop wijzen dat het eindspel is ingezet.”