"Dringend 'operatie samenwerking' nodig"

“We hebben dringend een ‘operatie samenwerking’ nodig, waar informatie meer en sneller gedeeld wordt”, dat zei Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open Vld vanmiddag in de studio van VTM NIEUWS over de politieke spanningen van deze week door de terreuraanslagen. “Net zoals bij de affaire-Dutroux pleit ik ervoor om naar een groot genezingsproces te gaan en daaruit lessen te trekken, zodat dit in de toekomst kan voorkomen worden.”

“First things first”, zegt Gwendolyn Rutten over minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens die deze week hun ontslag hadden aangeboden. “Een ontslag is een individuele zaak, die is nu niet aan de orde. Zowel Jan Jambon, Koen Geens als de premier moeten nu vooral volop aan het werk gaan en er voor zorgen dat op het terrein de gangsters en criminelen worden opgerold.”

‘Operatie samenwerking’
“Ik pleit ervoor om in alle openheid en transparantie de komende weken en maanden op zoek te gaan naar antwoorden. We hebben echt een ‘operatie samenwerking’ nodig, tussen de verschillende diensten, beleidsniveaus én verantwoordelijken die blijkbaar info hebben, maar ze op de een of andere manier niet kunnen delen.”

“De onderzoekscommissie in het parlement moet niet alleen antwoorden zoeken, maar vooral met structurele oplossingen komen, zodat dit nooit meer kan gebeuren. En dat is nu het probleem: de informatie stroomt onvoldoende door en er wordt te weinig samengewerkt. We zijn een heel versnipperd land en daarover moeten we ook eens nadenken.”

“Informatie over grenzen heen”
De buitenlandse pers was deze week vernietigend voor België. Rutten zegt daar het volgende over: “Ook aan het buitenland is de boodschap dat dit binnen Europa veel beter moet. Ook daar verloopt de informatie-uitwisseling niet behoorlijk. Het is onbegrijpelijk dat buitenlandse inlichtingendiensten informatie hebben, maar die weigeren uit te wisselen, in de strijd tegen de verschrikkelijke terreur.”

“Net zoals bij de affaire-Dutroux pleit ik voor een groot genezingsproces waaruit lessen kunnen getrokken worden voor een betere veiligheid en samenwerking. Ik vrees dat je terrorisme nooit helemaal kan tegenhouden, maar we moeten maximaal proberen ervoor te zorgen dat het niet zo ver komt. Dat kan door straten en pleinen aan te pakken waar er veel drugs en geweld is. We moeten alles inzetten om te vermijden dit soort radicale-terroristische ideeën in mensen hun hoofden geraken”, aldus een strijdvaardige Rutten.

Voorzitterschap
Gwendolyn Rutten had het ook nog even over haar herverkiezing als voorzitter. De komende vier jaar zal ze de Open Vld verder leiden. Negen van de tien partijleden stemden op Rutten. Ze wil nu vooral vechten voor vrijheid en haar verantwoordelijkheid opnemen.

“Liberalen staan voor vrijheid en als je ziet hoe die nu onder druk staat, dan mag je er zeker van zijn dat we meer dan ooit en vastberaden voor die waarden gaan opkomen. De volgende verkiezingen zijn nog een eind weg en er ligt nog heel wat werk op de plank, zowel maatschappelijk als sociaaleconomisch.”

Herbekijk hier het integrale studiogesprek met de politieke gast Gwendolyn Rutten in VTM NIEUWS.