Rutten herverkozen tot voorzitter Open Vld

Gwendolyn Rutten is opnieuw verkozen tot voorzitter van Open Vld met 89,43 procent van de stemmen. Ze was de enige kandidaat.

11.812 van de 60.000 partijleden hebben hun stem uitgebracht, tussen vrijdag 18 maart en zaterdag 26 maart. Bij de vorige voorzittersverkiezingen waren dat er 21.000. Eind februari werd duidelijk dat Rutten de enige kandidaat was om zichzelf op te volgen. Ze beloofde toen wel intern campagne te voeren om haar project voor de partij te verdedigen. Rutten werd vandaag op de sociale media al gefeliciteerd door de voorzitters van onder meer CD&V, sp.a en Groen.

Nieuw partijbestuur
Tegelijk werd ook een nieuw partijbestuur verkozen. Daar gingen opnieuw de meeste stemmen naar minister van Volksgezondheid Maggie De Block, die zichzelf dus opvolgt als ondervoorzitter. De Block wordt in stemmenaantal gevolgd door Alexander De Croo, Bart Somers, Mathias De Clercq, Patrick Dewael, Herman De Croo, Bart Tommelein, Karel De Gucht, Jean-Jacques De Gucht en Vincent Van Quickenborne. Samen met tien anderen vormen zij het nieuwe partijbestuur.

Turtelboom grote verliezer
De resultaten voor het partijbestuur werden in het verleden wel eens beschouwd als een poppoll binnen de partij. Als die oefening deze keer wordt gemaakt, is Annemie Turtelboom de grote verliezer (van drie naar dertien). Bart Somers (van tien naar drie) en Bart Tommelein (van vijftien naar zeven) winnen aanzienlijk.