Mertens: "We vangen weinig vluchtelingen op"

Peter Mertens, voorzitter van PVDA, vindt dat ons land weinig vluchtelingen opvangt. Dat zei hij in het online debatprogramma van VTM NIEUWS, ‘De Meulemeester in Debat’. Mertens staat daarmee eigenlijk alleen in het politieke landschap, waar vooral te horen is dat ons land al genoeg doet.

De 35.000 vluchtelingen die ons land opvangt staan in schril contrast met andere landen. 200.000 in Zweden, 80.000 in Oostenrijk om maar enkele voorbeelden te geven. “We vangen inderdaad relatief weinig vluchtelingen op”, zegt Mertens daarover. “Je moet dat op Europees niveau aanpakken”, pleit hij voor een goede uitvoering van het Europese spreidingsplan.

Het contrast met zijn tegenstander aan tafel kan niet groter zijn. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken pleit om geen enkele vluchteling meer op te nemen. Op de vraag wat hij denkt van de uitspraak van Geert Wilders, die zei dat we “nul vluchtelingen” moeten opvangen, zegt hij: “Ik sta achter die uitspraak.”

"Vergissing om Irak en Afghanistan te bombarderen"

Mertens benadrukt ook dat de oplossing vooral ligt in het stabiliseren van de regio’s die geteisterd worden door oorlog. Mertens richt zich daarbij naar Van Grieken: “Hebt u er geen spijt van dat u tot vier keer toe ingestemd hebt met het bombarderen van zo’n regio, met als gevolg een vluchtelingenstroom naar Europa?”

Het antwoord van Van Grieken is opmerkelijk: “Ja, het was een vergissing op Irak en Afghanistan te bombarderen”, antwoordt Van Grieken. “Een vergissing, voorgelogen door Amerika”, voegt hij eraan toe.