Welke troeven herbergt Hertoginnedal?

De federale regering heeft vanmiddag de gesprekken over de begroting hervat en doet dat opnieuw… in Hertoginnedal. Waarom trekken de ministers zich steevast terug in het kasteel, wanneer het onderhandelen wat moeilijker gaat? Op Hertoginnedal is als het ware de basis van de Europese Unie gelegd, zijn belangrijke communautaire knopen doorgehakt en zelfs Belgische regeringen gevormd. Welke troeven herbergt het domein nabij Brussel? 

Kasteel Hertoginnedal ligt op de grens van de Brusselse gemeenten Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe. “Wanneer het bij de politiek menens is, dan is het de ideale plek om te onderhandelen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. "De sfeer, de discretie, de zetels bij het haardvuur: dat helpt om akkoorden te sluiten."

"Al in de jaren vijftig werden hier Europese grondvesten gelegd, maar ook de communautaire onderhandelingen van de jaren zestig gingen hier door. Herinner u ook: de lange regeringsformatie van Yves Leterme. Het kasteel is bovendien omringd door tuinen, de pers kan er niet bij en dat garandeert discretie.”

“Vos genoemd naar ministers”
“Het grootste voordeel aan Hertoginnedal is dat je er afgezonderd kan werken”, zegt ook Johan Vande Lanotte die er zelf een tiental keer heeft onderhandeld. “Je kan niet even snel naar het parlement, omdat je er meer ingesloten zit. Het is als een conclaaf. Een andere troef is dat je buiten in de tuinen informele gesprekken kan hebben tussen de onderhandelingen door. Tijdens de wandelingen op het domein zag je ook wel eens vossen rondlopen. Die noemden we dan naar de aanwezige ministers.”

Dehaene in de mist
Wie Hertoginnedal zegt, denkt ook meteen aan de historische beelden uit 1992 waar Jean-Luc Dehaene in de nacht plots in de mist verschijnt, met het Sint-Michielsakkoord. Later gaf hij zelfs toe dat hij dat in scène had gezet.

"Ontkomen aan journalisten"
Herman De Croo heeft zelf een keer of acht in Hertoginnedal vergaderd. Hij heeft er zelfs enkele keren overnacht. “Het is een rustige plaats met een mooie vijver. Je kan er via drie wegen ontkomen aan de horde wachtende journalisten. Het domein is ook erg speciaal: er zijn belangrijke verdragen tot stand gekomen en grote staatshoofden hebben er gelogeerd. Je kan zelfs gaan bezinnen in de kapel op de heuvel. Op Hertoginnedal is er ruimte voor bezinning en wederzijds begrip."