Toch maar 1,5 miljard besparen?

De topministers van de federale regering hebben hun begrotingsoverleg opgeschort en komen maandag opnieuw bijeen. Om de begroting structureel op koers te houden is een inspanning van 2,5 miljard euro nodig. Maar als de kosten voor veiligheid en de uitgaven in het kader van de vluchtelingencrisis niet in rekening moeten worden gebracht, loopt het weg te werken tekort terug tot 1,5 miljard. Dat vernam het persagentschap Belga van verschillende bronnen.

Het Monitoringcomité maakte vorige week bekend dat 2,2 miljard euro moet worden gezocht om de begroting in 2018 structureel in evenwicht te krijgen. Maar een eerste analyse door de verschillende werkgroepen die de regering heeft samengesteld, doet uitschijnen dat de inspanning zou oplopen tot 2,4 à 2,5 miljard euro. Dat zegt een regeringsbron na afloop van het kernkabinet.

Toch minder besparen?
'Positieve correcties' zorgen er wel voor dat de inspanning kan beperkt worden tot 1 of 1,5 miljard, luidt het na een zes uur durende vergadering van de topministers van de regering-Michel in Hertoginnedal. Een deel van de uitleg is dat het Monitoringcomité geen rekening heeft gehouden met de impact van enkele maatregelen van de regering die nog niet of slechts gedeeltelijk zijn uitgevoerd. Een voorbeeld daarvan is een verwachte verhoging van bepaalde voorafbetalingen.

Een andere gehoorde redenering is dat het tekort van 2,5 tot 1,5 miljard kan worden beperkt als de kosten voor veiligheid en de uitgaven in het kader van de vluchtelingen- en asielcrisis niet in rekening worden gebracht voor de berekening van het structurele tekort. Het is nog niet duidelijk of de Europese Commissie dat zal toestaan.

Maandagavond is een nieuw kernkabinet gepland.