"EU moét eigen kust- en grenswacht krijgen"

Als het van Europees parlementslid Guy Verhofstadt afhangt, komt er snel een Europese kust- en grenswacht. Dat zei hij in VTM NIEUWS. “Iedereen in Europa doet op dit moment zijn eigen ding. Het voorstel voor een Europese grens- en kustwacht ligt al vier maanden op tafel, maar er wordt nog steeds over ‘gepalaverd’.”

Verhofdstadt wil dan ook dat er binnen Europa gebruik gemaakt wordt van een artikel dat toelaat urgentiemaatregelen te treffen. “Op die manier kunnen we onmiddellijk beginnen met de grens- en kustwacht. En niet enkel aan de grenzen van Turkije en Griekenland. Er moet eindelijk een gemeenschappelijk beheer van grenzen komen binnen Europa.”

"Migranten die misbruik maken onderscheppen"
Verhofstadt zal ervoor pleiten om onmiddellijk te starten met die grens- en kustcontroles. “Die controles zullen instaan voor heel wat zaken: de registratie, het nemen van vingerafdrukken, maar vooral: het onderscheid maken tussen echte vluchtelingen die we moeten opvangen en vluchtelingen die misbruik maken van situatie. En het gaat niet enkel om de Griekse en Turkse grenzen. Het is evident dat er bij een Schengenruimte minstens één grens- en kustcontrole is aan de buitengrenzen.”

“Turkije niet laten beslissen over vluchtelingen”
“Het is niet logisch dat we aan Turken zeggen dat zij mogen bepalen wie binnen mag en wie niet. Het Europees Parlement wil dan ook dat enkel Europa samen met de VN kan bepalen wie vluchtelingen zijn die echt in nood zijn. Dit mogen we echt niet overlaten aan Turkije. Dat land heeft trouwens een erg slechte reputatie op vlak van democratie. Erdogan mag niet bepalen wie de goede en wie de slechte vluchteling is.”