De Wever: "Is er wel politieke wil om te slagen?"

N-VA-voorzitter Bart De Wever twijfelt of deze regeringsploeg kan slagen, met de zware begrotingscontrole die op tafel ligt: “De vraag is of er nog genoeg politieke wil binnen de coalitie is om deze regering te doen lukken”, zegt De Wever aan VTM NIEUWS.

Al een week lang spreekt De Wever niet met de media, sinds het begrotingstekort bekend is. We gingen op zoek naar de N-VA-voorzitter en troffen hem uiteindelijk aan bij een bijeenkomst. Zo reageert hij voor het eerst over de begroting, voor de camera’s van VTM NIEUWS: “We mogen het goede niet vergeten. Het overheidsbeslag daalt, het belastingpeil daalt, de private jobs nemen toe”, somt De Wever op. Maar hij maakt een belangrijke kanttekening: “Enige probleem is dat de saneringen onvoldoende zijn om op koers te blijven met de begroting. Er zal goed gewerkt moeten worden om dat recht te krijgen.” 

En net daar wringt het schoentje volgens de N-VA-voorzitter: “Cruciale vraag is of er in deze coalitie genoeg politieke wil is om dat te doen. Wil men nog dat deze regering lukt?”, is De Wever scherp. “Als dat zo is, geraak je er echt wel door, maar de vraag is of men wil.”

Vicepremier Kris Peeters zegt in een reactie dat zijn partij CD&V er alles aan doet om deze regering te doen slagen. Peeters, die mee in het begrotingsconclaaf zit, vindt de opmerking van De Wever eigenaardig, en roept de partijen op om samen te werken.