Rutten kijkt naar N-VA om tekort aan te pakken

In ‘De Meulemeester in Debat’ reageert Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten op het begrotingstekort van meer dan 3 miljard. Ze kijkt daarbij naar de N-VA-ministers: “Ik kijk uit naar de voorstellen die op tafel komen van minister Vandeput of minister Jambon. Laat ze maar komen, er moet hard gewerkt worden”, klonk het. 

“Deze regering is een ploeg die samen het tekort moet aanpakken”, en “iedereen moet voor de eigen stoep vegen”. Gwendolyn Rutten fietst handig om de vraag heen wie nu met de vinger gewezen mag worden voor het enorme begrotingstekort.

Toch kijkt ze nu vooral in de richting van coalitiepartner N-VA. Vooral minister Steven Vandeput, die de regering zou afslanken. Een hervorming die op termijn 700 miljoen euro moet opleveren. Een nagel waar Rutten herhaaldelijk op klopt in ‘De Meulemeester in Debat’: “De overheid kan nog een pak efficiënter” is haar slotsom.

Belastingstop
Maar die hervorming laat op zich wachten. En dan is het zoeken naar andere manieren om aan geld te komen. Oppositiepartij Groen vreest dat de regering de factuur opnieuw bij de burgers zal leggen. “Deze regering moet een tand bijsteken. Het is genoeg geweest om de mensen inspanningen te vragen. Wij willen een belastingstop en dat er gestopt wordt met extra facturen. Het is de schuld van de regering dat de begroting ontspoort”, zei Groen-voorzitster Meyrem Almaci in ‘De Meulemeester in Debat’.