"Turkije heeft sleutel in handen"

VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken volgt in Brussel de EU-top over Turkije. Daar hopen de 28 staatshoofden en regeringsleiders de Balkanroute te kunnen sluiten. Het overleg zal langer duren gepland omdat de Turkse premier met nieuwe en ambitieuze ideën is komen aanzetten.

Volgens Frencken heeft Turkije de sleutel in handen in de vluchtelingencrisis. "Europa wil dat Turkije de niet-Syrische vluchtelingen terug opvang in kampen, en dat de vluchtelingen die onderschept worden op de Middellandse Zee, ook terug naar Turkije kunnen." Verder zullen de 28 staatshoofden en regeringsleiders bespreken of Griekenland extra middelen krijgt om de buitengrenzen beter te controleren. Op die manier hopen ze de Balkanroute te sluiten.

Ook oorlogsvluchtelingen
Het topoverleg tussen de Europese leiders en de Turkse premier Ahmet Davutoglu zal intussen langer duren dan gepland. Davutoglu zal aanschuiven voor een onvoorzien diner, zei een diplomatieke bron.

Volgens de bron komt Davutoglu aanzetten met "nieuwe en ambitieuze ideeën". De Turkse premier zou bereid zijn om niet enkel de terugkeer van economische migranten, maar ook van Syrische oorlogsvluchtelingen vanuit Griekenland naar zijn land mogelijk te maken. In ruil vraagt Davutoglu ook nieuwe inspanningen van Europa. Voor elke terugname zou Europa één Syrisch vluchtelinge moeten hervestigen in Europa. Daarnaast vraagt hij naar verluidt een verdubbeling van de beloofde Europese enveloppe van drie miljard euro voor de opvang van vluchtelingen in Turkije én een versnelling van het Turkse toetredingsproces tot de EU en van de opheffing van de visumplicht voor Turkse onderdanen.

Davutoglu pleegt momenteel overleg met de Europese leiders op een lunch. Nadien beraden de Europese leiders zich onderling. Maandagavond zal de Turkse premier echter opnieuw aanschuiven aan tafel voor een niet eerder gepland diner.