CD&V wil Vlaams meer investeren

CD&V-voorzitter Wouter Beke pleit voor bijkomende investeringen van de Vlaamse regering, ondanks de budgettair moeilijke tijden. Hij verwijst daarbij naar de inspanningen die gebeuren op het vlak van onderwijs, waarbij de federale btw-verlaging extra capaciteit mogelijk maakt, en ziet dezelfde mogelijkheden op het vlak van welzijn en sociale huisvesting. Volgens Beke zit het klimaat ook goed, dankzij de lage rente. Dat zegt hij in VTM NIEUWS.

Een recent rapport van het Monitoringcomité gaf aan dat de Vlaamse begroting met een tekort van 407 miljoen euro zou kampen. Eerder vreesde de ploeg-Bourgeois voor een gat van 560 miljoen euro. Beke verklaarde in VTM NIEUWS dat de Vlaamse regering een investeringsregering is. "Alleen al dit jaar gaan honderd nieuwe scholen open. Er is geen enkele regio in Europa waar zo massaal wordt geïnvesteerd".

Dat spoor moet de Vlaamse regering voortbewandelen, vindt de pas herkozen CD&V-voorzitter, maar daarbij moet ze op een "intelligente" manier tewerk gaan. De btw-verlaging voor scholenbouw zorgt volgens Beke voor 160 miljoen euro extra capaciteit. Bovendien maakt de lage rente dat je voor hetzelfde bedrag meer kan investeren, legt de Vlaamse christendemocraat uit. Hij schuift daarbij welzijn en sociale huisvesting naar voren als domeinen "met uitdagingen waarnaar kan gekeken worden".