Sp.a: "Pensioen nooit lager dan kost rusthuis"

Sp.a legt een naar eigen zeggen progressieve agenda op tafel, met het oog op komende begrotingscontrole. Belangrijk element daarin is om een pensioen nooit lager te leggen dan de kost van een rusthuis. Crombez zei dat in ‘De Meulemeester in Debat’, het online debatprogramma van VTMNIEUWS.be.

De agenda die Crombez voorstelt, bestaat uit drie punten: De rusthuisfactuur mag niet hoger liggen dan het pensioen. De prijs van de kinderopvang wordt met 10 procent verlaagd, in plaats van de fiscale aftrek die pas later effect heeft. En ten slotte dient de btw op elektriciteit opnieuw op 6 procent in plaats van 21 procent gebracht te worden. Crombez reikt daarbij de hand uit naar CD&V: “We willen zo degene die het sociale gelaat van deze regering willen zijn, de kans geven om dat te zijn”, zegt hij daarover.

Maar Wouter Beke hield de boot toch af. Vooral de btw-verlaging op elektriciteit is een brug te ver: “De btw-verlaging heeft een enorm gat in de begroting veroorzaakt. Bovendien is het niet progressief en niet duurzaam, want degene die meer elektriciteit verbruiken worden zo bevoordeeld.”