"Kleuteronderwijs verplicht maken"

Tijdens een gesprek in de studio van VTM NIEUWS ging Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten uitgebreid in op de Vlaamse onderwijshervormingen. "Ik vind dat leerlingen in het basisonderwijs al Engels moeten krijgen, want de studenten die afstuderen hebben vreemde talen niet goed genoeg onder de knie."Rutten vindt ook dat kleuters niet alleen verplicht moeten worden om naar de derde kleuterklas te gaan, maar ook naar de eerste en tweede.

Een probleem: de coalitiepartners van Open Vld zijn het niet eens met die plannen. Dat schrikt Rutten niet af: "Ik ga doordrijven met die eis. Ik vind het heel belangrijk dat je naast een grondige kennis van het Nederlands ook de andere talen uit de middelbare school al in de lagere school kan leren."

Crevits wijst voorstel niet af

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits ging eerder deze week in het parlement in discussie met Gwendolyn Rutten over de onderwijshervorming. Op de vraag om de kleuterklas te verplichten, antwoord de minister dat het debat intern en discreet moet gevoerd worden. Maar ze wijst het voorstel van Rutten dus ook niet meteen af.