Dossier Vluchtelingencrisis

"Bouw muur tussen looppiste en asielcentrum"

Ophef in Heusden-Zolder, waar Open Vld een muur wil bouwen tussen de Finse piste en het asielcentrum. In een persbericht haalt de lokale partijafdeling hard uit naar de manier waarop incidenten met vreemdelingen volgens hen "geheim worden gehouden" voor de bevolking. "Blijkbaar is het visueel contact tussen een asielzoeker en een joggende vrouw in sportkledij al een reden tot ongepast gedrag. Dat pikken we niet en daar zullen we ook strijd tegen voeren", klinkt het.

De muur waarvan sprake moet komen tussen de Finse piste in Bouwordebos en opvangcentrum De Bark, dat aan het bos ligt. Volgens Open Vld Heusden-Zolder viel een asielzoeker een jogger aan met een mes en werd een vrouwelijke jogger aangerand. "Beide feiten werden angstvallig voor het publiek geheim gehouden. Dat pikken we niet, we willen dat onze bevolking dit weet", zo staat in het persbericht. En de partij doet er nog een schepje bovenop: "We vermoeden dat er nog meerdere feiten stilgezwegen worden”.

Als we partijvoorzitter Patrick Schroyen om een reactie vragen, klinkt het al een pak minder: "Die muur is natuurlijk ironisch bedoeld". Volgens Schroyen is het persbericht vooral bedoeld om problemen met asielzoekers aan te kaarten. Maar bij partijsecretaris Ben Vandebergh, die de brief ook ondertekende, is de toon harder: "Als dat het ultieme middel moet zijn, dan moet er maar een muur komen." De burgemeester en de korpschef van de lokale politie zeggen intussen geen weet te hebben van de feiten die in het persbericht genoemd worden.