“Turteltaks is een schande”

Over de Turteltaks, de extra belastingen op energie van minister van Energie Annemie Turtelboom, is sp.a-voorzitter John Crombez niet te spreken. “De Turteltaks is een schande”, zei hij vanmiddag in de studio van VTM NIEUWS, “We hebben een betere regeling nodig en moeten de Turteltax afschaffen voor een rechtvaardiger systeem.”

Over het energiebeleid is de regering volgens Crombez niet duidelijk. "Om in 2020 voor 10,5 procent hernieuwbare energie te produceren geeft de regering een vreemd signaal. Enerzijds door de kerncentrales langer open te houden, anderzijds door een onduidelijk beleid omtrent hernieuwbare energie."

“Nood aan Europese oplossing voor vluchtelingen”
John Crombez ging ook in op de vluchtelingenproblematiek aan de kust. "De opdracht om straten op te kuisen in Zeebrugge is niet nieuw." Crombez reageerde daarmee op de heisa rond de opruiming van spullen van de Iraanse vluchtelingen. "Het is de bedoeling om de straten proper te houden", zegt hij, "want ook Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs laten vaak afval achter."

"De bewering dat Zeebrugge geen tweede Calais mag worden, heeft daar niks mee te maken", zegt hij. "Een tweede Calais is inderdaad niet de bedoeling, maar daarvoor zijn andere maatregelen nodig. En die moeten er binnen Europa komen en wel snel. De Europese sociaaldemocraten moeten dringend met humane oplossingen komen, ook buiten Europa”, aldus Crombez.

“Begin met normale belastingen te innen”
Ten slotte had hij het ook nog over de begroting. En om die in evenwicht te brengen, is Crombez duidelijk: “De regering moet beginnen om de normale belastingen die geïnd moeten worden daadwerkelijk te innen.” Crombez wijst hiervoor naar de multinationals die nog 700 miljoen onbetaalde belastingen moeten terugbetalen, maar de overheid probeert volgens Crombez koste wat kost dat te vermijden.

Daarnaast moet ook meer ingezet worden op het bestrijden van fiscale fraude. Gisteren berichtte VTM NIEUWS nog dat de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) vorig jaar een slecht resultaat boekte in de strijd tegen die fraude. “Je moet elke dag samenwerken met de BBI om goede resultaten te krijgen”, zei Crombez daarover, “De regering is hier niet goed bezig.”

Bekijk hier het integrale gesprek: