“Aanval Beke is aanval op de man”

“Het is een aanval op de man.” Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de studio van VTM NIEUWS over de kritiek die Wouter Beke uitte op het beleid van financiënminister Johan Van Overtveldt.

“Ik begrijp niet goed dat men zo op de man speelt, en dan vooral op een aantal zaken waar men de bal volgens mij misslaat. Het gaat in de kritiek over drie elementen. De 34 miljoen van de speculatietaks is in een miljardenbegroting waar we over spreken toch maar weinig. Van de kaaimantaks kan niemand op dit moment zeggen of er zoveel binnenkomt als begroot was – daar kan nu niemand uitspraken over doen.”

“De karaattaks, ten slotte, staat voor 0 euro in de begroting ingeschreven omdat er nog geen akkoord is in Europa. Pas na zo’n akkoord kan dat in de begroting opgenomen worden. Het is echt een aanval op de man,” concludeert Jambon dan maar.

Wat dan precies de strategie achter zo’n aanval is, daarover wil de minister niet speculeren. “Ik ben lid van deze regering, ik sta volledig achter haar project. Deze regering wil de begroting saneren door in de uitgaven te snoeien, dus in de begrotingscontrole zullen we ook bekijken of de ministers dat ook gedaan hebben. Maar dat is werk voor aan de regeringstafel, niet voor in de media.

"Aalst Carnaval is een mogelijk target"

Jambon zei ook dat hij zich weinig zorgen maakt over grote bijeenkomsten als Aalst Carnaval. “Net daarom zitten we nog in terreurniveau 3 - dat is geënt op grote manifestaties. In Aalst heeft men wel veel ervaring mee om dat onder controle te houden en ik heb er veel vertrouwen in, maar dit is een mogelijk target. Daarom wil ik ook hulde brengen aan de politiemensen die weer het beste van zichzelf geven. Ik ben er heel gerust op, en ik ga er zelf ook naartoe.”

"Geen specifieke dreiging"

Verhoogde waakzaamheid wil volgens Jambon niet zeggen dat we overal bang over onze schouder moeten kijken. "We moeten vooral onze gewone levenswijze verderzetten, niet aan de terroristen gunnen dat we onze waarden niet op de helling zetten omdat er eventueel een dreiging is. Er is geen specifieke dreiging op Aalst Carnaval. Als er een zeer concrete dreiging was, zou er dreigingsniveau 4 zijn. Het is op dit moment een algemeen dreigingsniveau overal in ons land."

"Ik hoop dat we op een bepaald moment terug kunnen naar niveau 2 - want er zijn indicaties dat die directe dreiging weg is. Dan kunnen vervelende dingen als fouilles bij voetbalwedstrijden weer wegvallen," voegde Jambon daar nog aan toe.

"Illegale economie financiert terrorisme"

Vanaf morgen treedt het veelbesproken Kanaalplan in werking, waarmee Jambon de criminaliteit en illegaliteit in de Brusselse gemeenten en Vilvoorde wil aanpakken. "Dezelfde criminaliteitsfenomen die in Molenbeek en Vilvoorde zitten, zien we in heel de Kanaalzone. Enkel Molenbeek aanpakken, heeft dus geen zin," zegt Jambon.

"Daarom beginnen we morgen in Molenbeek en Vilvoorde, en dat zal langzaam uitgebreid worden tot 300 federale politiemensen die in functie van de lokale zones zullen werken. Terroristen zoeken de weg van de minste weerstand en net daarom stellen we de federale politie beschikbaar van de zones. Als we zien dat het terrorisme zich verplaatst, kunnen we met die mensen schuiven."

Ook de illegale economie moet op de schop: "We zien dat die illegale economie dient om terrorisme te financieren. Terrorisme zonder financiële ondersteuning kan niet gedijen. We gaan dus allemaal samenwerken om de illegale economie onder controle te krijgen."

"Geen idee waar Abdeslam zit"

Jambon gingen tijdens het studiogesprek ook kort in op de zoektocht naar Salah Abdeslam en Mohamed Abrini. De minister heeft naar eigen zeggen geen idee waar de twee zitten. “Ze kunnen in het buitenland zitten, maar dat ze in Syrië zouden zitten is weinig waarschijnlijk. Abdeslam heeft gedeserteerd, dus die zou daar niet zo veilig zijn.”