Dossier Terreurdreiging

Regering legt laatste hand aan Kanaalplan

De federale regering zit deze voormiddag samen om de laatste beslissingen te nemen over het Kanaalplan dat terrorisme en radicalisering moet bestrijden. Eerst zat het kernkabinet al samen, waarna de hele regering de vergadering vervoegde. Na de vergadering wordt waarschijnlijk meer informatie gegeven over de terreurplannen.

Gisteren raakte al bekend dat de Brusselse politiekorpsen fors meer bevoegdheden krijgen om de terreurdreiging en de radicalisering van moslims te counteren. De hoofdstedelijke politiezones schatten dat er 218 agenten moeten bijkomen, wat jaarlijks 15 miljoen euro zal kosten.

Jambon wil met zijn Kanaalplan de strijd tegen terreur opvoeren in zeven Brusselse gemeenten langs de kanaalzone, plus het Vlaams-Brabantse Vilvoorde. De maatregelen komen er na de aanslagen in Parijs, waarbij ook Belgische daders betrokken waren.

Striktere screening
Gevoed door informatie van de inlichtingendiensten zullen lokale politie-eenheden veel strikter (wekelijks) personen screenen die als radicaal geseind staan. Ook de aanpak van de criminaliteit en de illegale economie zoals huisjesmelkerij, wapenhandel, drugstrafiek en valse paspoorten, die vaak nauw verweven zijn met terreurcellen, wordt opgeschroefd. De vierde en laatste as van het Kanaalplan is de strengere monitoring van de gebedshuizen.

De factuur wordt geschat op 15 miljoen euro. Het geld zou komen van de 400 miljoen die de federale regering vrijmaakte in de strijd tegen terreur.