De Grote Peiling: de stand van het land

Het jaar 2016 belooft geen topper te worden voor de gemiddelde Vlaming. Dat blijkt toch uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Zowel wat koopkracht als werkgelegenheid betreft is er maar weinig optimisme.

De regering-Michel zette hard in op de taxshift. Het zou ons allemaal geld opleveren, het loonbriefje zou er een stuk rooskleuriger uitzien. De eerste loonbrieven van het jaar bewezen dat dat ook klopt, al gaat het om een klein bedrag.

Koopkracht

Toch betekent dat niet automatisch meer koopkracht, want meer loon zegt niets over de levensduurte. En net daar ziet de Vlaming het slecht in. Acht op de tien vreest dat de koopkracht in 2016 zal dalen. Amper achttien procent gelooft in meer koopkracht.

Werkgelegenheid

Levert het beleid van deze regering, zoals het inzetten op een kleinere loonkloof, dan meer werk op? Ook op dat vlak is de Vlaming negatief gestemd. Net niet de helft van de Vlamingen, of 49 procent, denkt dat het uiteindelijk een nuloperatie wordt en dat de werkgelegenheid gelijkt blijft. 36 procent ziet het dan weer negatief in en vreest dat er minder jobs zullen zijn. Dat wil zeggen dat amper vijftien procent gelooft in meer jobs.

En wat met België? 

Een thema waar deze regering weinig aandacht voor heeft, is het communautaire. Tot de verkiezingen van 2019 zit de discussie over de toekomst van België als land in de koelkast. Maar als het nu toch op tafel zou komen, dan zegt 66 procent van de Vlamingen dat ons land wel degelijk een toekomst heeft. Een trend die over heel het land bovendien bevestigd wordt: 68 procent in Wallonië en 67 procent voor het hele land.