Francken en Jambon scoren in Grote Peiling

De populariteit van N-VA-gezichten Theo Francken en Jan Jambon blijft stijgen bij de Vlaming. Beide heren zijn dan ook nauwelijks weg te slaan uit de media, respectievelijk omwille van de vluchtelingencrisis en de terreurdreiging. Daarmee drukken ze de CD&V-boegbeelden wat naar de achtergrond. Links mist al helemaal een populair gezicht. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws.

Bij de vorige peiling schoot Theo Francken als een pijl omhoog in de pop poll. Van een anonieme achttiende plaats kwam hij, door de vluchtelingencrisis, meteen op plaats vijf te staan. Nu doet hij nog een plaatsje beter: de vierde populairste politicus van de Vlaming, 56 procent wil dat hij een belangrijke rol speelt. En misschien nog belangrijker: hij sluipt wel heel dicht bij zijn kopman, Bart De Wever, die op plaats drie blijft staan. Wil Francken nu over De Wever springen? "Daar ben ik echt niet mee bezig. We zullen wel zien", fietst hij lachend rond de vraag.

CD&V zakt weg
Ook Jan Jambon haalt voordeel uit de vele media-aandacht door de terreurdreiging. Op de vraag of hij een belangrijke rol moet spelen in ons land zegt 54 procent van de Vlamingen “ja”. Dat is twaalf procent beter dan bij de vorige peiling en het levert hem een mooie vijfde plaats op. Dat betekent dat Kris Peeters, normaal niet weg te slaan uit de top vijf, nu tevreden moet zijn met plaats zes. Daarmee staat hij net voor collega Hilde Crevits. CD&V wordt dus voorbijgestoken wat populaire gezichten betreft door N-VA.

Links is afwezig 
Met Maggie De Block, Charles Michel, Bart De Wever, Theo Francken en Jan Jambon als eerste vijf, blijkt de Vlaming vooral te vallen voor rechtse gezichten. Links is dé grote afwezige als het gaat om populaire gezichten. In de volledige top dertig moeten we naar plaats vijftien om een eerste socialist te zien: John Crombez, met in zijn kielzog Daniël Termont. Van de dertig populairste politici zijn er amper zes van de linkse stempel. Naast Crombez en Termont zien we nog Johan Vande Lanotte, Meyrem Almaci, Kristof Calvo (beiden van Groen) en Freya Van den Bossche. Daarmee wordt de trend van de vorige peiling bevestigd: links mist duidelijk een populair gezicht.