Grote Peiling: Michel I verliest meerderheid

Als er nu verkiezingen zouden zijn in ons land, dan haalt deze regering geen meerderheid meer. De regeringspartijen gaan allemaal een pak achteruit ten opzichte van de vorige verkiezingen en verliezen vooral aan de niet-traditionele partijen. Zo springt vooral de verdere opmars van Vlaams Belang in het oog. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws, uitgevoerd door Ipsos.

Na de verkiezingen van 2014 leverden N-VA, CD&V, Open Vld en MR samen 85 zetels. Goed voor een meerderheid van 57%. Maar als we volgende zondag naar de stembus zouden trekken,  dan volstaan die vier partijen niet meer om een regering te vormen. Volgens De Grote Peiling halen ze samen 73 zetels, of 49 procent. Net te weinig dus. Dat is het slechtste resultaat sinds deze regering aan de macht is. Bij de vorige peilingen was de achteruitgang al duidelijk ingezet, maar werden er wel nog net genoeg zetels gehaald. 

De regeringspartijen zijn niet de enige die moeten inleveren, want alle traditionele partijen gaan achteruit. Enkel sp.a wint een zetel. Het zijn de uitgesproken linkse of rechtse partijen die profiteren. Groen, PVDA+, PTB-GO winnen allemaal, maar de meest opvallende winnaar is Vlaams Belang, met zes zetels meer ten opzichte van de vorige verkiezingen.