“1 op de 4 in taxisector werkt in het zwart"

In een studiogesprek met VTM NIEUWS benadrukte staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein dat alle taxichauffeurs zich aan de regels moeten houden. Dat geldt voor de alternatieve taxidienst Uber, maar ook voor de klassieke taxisector. Daar werkt vandaag meer dan 1 op 4 werknemers in het zwart.

“Je kan als taxisector niet zomaar klagen dat Uber zich niet aan de wet houdt, en tegelijk vaststellen dat er in de klassieke sector ook veel zwartwerk is.” De overheid plant binnenkort gesprekken op te starten met het Amerikaanse Uber. De bedoeling is om ook daar tot duidelijke afspraken te komen: “Als Uber zich wil ontwikkelen op de Belgische markt, zullen ze zich moeten houden aan de spelregels die voor de klassieke taxisector gelden.” Het bedrijf zal de overheid dus moeten inlichten over de chauffeurs die rondrijden via de Uber-app.

"Witte kassa moet proportioneel werken"

Tommelein sprak ook over de witte kassa's die sinds 1 januari van kracht zijn. Er wordt een uitzondering gemaakt voor cafés die minder dan 25.000 euro per jaar uit voeding halen. “Een goede zaak volgens de staatssecretaris, want de witte kassa mag geen controlemiddel worden dat het doel voorbijschiet."

“Een volkscafé dat zonder personeel werkt en een kleine omzet draait, hoeft geen witte kassa te hebben. De kans op zwartwerk is een stuk minder dan in grote zaken. We moeten ervoor zorgen dat de kleine cafés, sportclubs en verenigingen niet worden opgezadeld met een controlemiddel dat het doel voorbijschiet. De witte kassa moet proportioneel werken.”

"Speelveld moet voor iedereen gelijk zijn"

De staatssecretaris ging ook in op de strijd die de regering voert tegen het privacybeleid van Facebook. Het bedrijf zou bereid zijn om toch opnieuw rond de tafel te gaan zitten, onder meer nadat nieuwe elementen naar boven kwamen die bewijzen dat Facebook zich niet aan de regels houdt. “Of het nu een kleine Belgische KMO is, of een groot Amerikaans bedrijf, iedereen moet zich aan de regels houden. Het speelveld moet voor iedereen gelijk zijn,” aldus Tommelein.

Andere privacycommissies in Europa lijken intussen ook bereid aan hetzelfde zeel te trekken en Facebook duidelijk te maken een transparanter beleid te voeren. “Als zij gegevens verwerken, moeten de mensen daarvan op de hoogte zijn, moeten die hun toestemming geven, en moet het duidelijk zijn wat je met die gegevens doet. Het kan absoluut niet dat mensen die niet op Facebook zitten, gevolgd en bespioneerd worden.”

Bekijk hier het volledige interview met Bart Tommelein: