Peter Mertens: “Wij eisen ons geld terug”

Peter Mertens van PVDA is duidelijk: “De ‘Turteltaks’ is onwettig en we eisen het geld terug dat de regering van de mensen afpakt.” Dat zegt hij in een interview met De Zondag.

Mertens richt zijn pijlen meer dan ooit op het energiebeleid van de regeringen in ons land. Hij plant een protestmars in Brussel en spant een proces in tegen de Vlaamse energieheffing (de zogenaamde Turteltaks). Of dat proces iets gaat uithalen, daarover is Mertens positief: “Energie wordt nu twee keer belast en dat is onwettig. Ik schat onze kansen op 80-20.”

Payback-day

Ook over de protestmars, die hij tot 'payback-day' omdoopte, is Mertens enthousiast. “We hopen minstens 5.000 man te mobiliseren voor een grote betoging in Brussel tegen de Turteltaks. We eisen het geld terug dat Annemie Turtelboom en haar regering van de mensen afpakken."

Dat de schuldenput door oversubsidiëring in het verleden gedicht moet worden, beseft Mertens wel, maar dat kan volgens hem ook anders. "De kleine man is al genoeg belast,” zegt hij, “Haal het geld bij plantagehouders zoals Fernand Huts en Jan De Nul. Maar neen, zij blijven miljoenen opstrijken voor hun zonnepanelenparken."

Coalitie ondenkbaar

Verder in het interview zegt Mertens dat een coalitie met de N-VA ondenkbaar is. “Die partij staat voor alles waar wij niet voor staan,” zegt hij. Hij heeft ook kritiek op Groen, die in Deurne wel met N-VA in een coalitie stapte. “"De vraag is welke lijn die partij zal volgen. Wordt dat de lijn-Kristof Calvo die geen probleem heeft met samenwerking met N-VA? Dat zouden wij nooit doen.”