Weyts: "130 km/u leidt tot extra doden"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is absoluut geen voorstander van een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS als reactie op het onderzoek van federaal minister Jacqueline Galant naar snelheden op autosnelwegen. Volgens Weyts leidt een verhoging van de maximumsnelheid enkel tot meer verkeersdoden.

De vraag van Galant aan het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) kadert in de reeds aangekondigde herziening van de Wegcode. "In België geldt momenteel overal 120 km per uur op onze snelwegen, ongeacht de staat van de weg, de verkeerssituatie, het tijdstip of het weer. Ik wil dat hierover een vergelijkend onderzoek wordt gevoerd: welke snelheid is in welke situatie het meest aangewezen?", zo schetst de minister het doel van het onderzoek.

Buurlanden
Galant wijst erop dat in de buurlanden al jaren verschillende snelheden gelden. "In Frankrijk en in Luxemburg moet bijvoorbeeld trager gereden worden bij slecht weer. In Nederland bestaan er verschillende snelheidsregimes naast elkaar, afhankelijk van het stuk snelweg."

Galant hoopt de resultaten tegen de zomer te ontvangen. Nadien wil ze een politiek en maatschappelijk debat over de kwestie organiseren.

Onderzoek
Uit een onderzoek van mobiliteitsorganisatie Touring bleek al dat tachtig procent van de Belgen voorstander is van een systeem waarbij je op snelwegen 130 km/u mag rijden bij droog weer en 110 km/u als het regent.

"130 km/u? Dat is een slecht idee"

Wat vindt u van het plan van minister Galant? Een goed idee of niet? Laat het weten via onderstaande poll.