De Block wil niet extra besparen

"Als er wordt bespaard bovenop het afgesproken besparingstraject, dan dreigen er gaten te vallen in de sociale zekerheid." Zo reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in De Tijd op N-VA-voorzitter Bart De Wever, die pleitte voor meer besparingen in de sociale zekerheid.

"Je kunt toch niet zeggen dat we miljarden gaan vinden in de 227 miljoen euro die de vakbonden krijgen voor het uitbetalen van werkloosheidsuitkeringen? Of op het miljard euro voor de ziekenfondsen, waarop we trouwens al besparen?", aldus de liberale politica.

Snel besparen is moeilijk
De Block is wel bereid om elke euro om te keren en eventuele misbruiken verder weg te werken. Volgens haar zouden bijkomende besparingen echter enkel mogelijk zijn als er in de uitkeringen wordt gesneden. Structurele besparingen kunnen volgens haar bovendien pas worden gerealiseerd na structurele hervormingen. Snel nog wat extra snijden in de gezondheidszorg om zo de begroting tegen 2018 structureel in evenwicht te krijgen, is moeilijk.

Binnen de regering-Michel rijzen er trouwens steeds meer twijfels over dat begrotingsevenwicht in 2018, schrijven ook De Morgen en Het Laatste Nieuws. In MR-kringen zou worden geopperd om het begrotingsevenwicht opnieuw uit te stellen.