Beke: “Logica van N-VA is niet te begrijpen”

CD&V-voorzitter Wouter Beke begrijpt de logica van N-VA niet altijd. Dat zei hij in de studio van VTM NIEUWS. “N-VA wil besparen op de overheid, maar De Wever wil wel besparen door de vakbonden de werkloosheidsuitkeringen niet meer te laten betalen, terwijl zij dat efficiënter én goedkoper doen dan de overheid.”

“Het is ook paradoxaal dat bijvoorbeeld Theo Francken extra geld vraagt voor de asielcrisis of Steven Vandeput voor het leger, maar dat gepensioneerden, zieken of werklozen daar dan de prijs voor moeten betalen. Dat is niet logisch.” Ondanks de verschillende visies staat de CD&V-voorzitter er wel op dat het regeerakkoord zoals afgesproken wordt uitgevoerd.

Intussen denkt CD&V, net als andere partijen, al aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Wouter Beke kondigde deze week aan dat hij over twee maanden al voorzittersverkiezingen organiseert, zodat de partij daarna voluit het toekomstcongres, eind dit jaar, kan voorbereiden. De partij gelooft voor die verkiezingen van 2018 in de kracht van haar lokale mandatarissen. Boegbeelden laten verhuizen naar belangrijke steden, zoals N-VA wil doen, is voorlopig niet aan de orde. “Het is niet onze prioriteit om met pionnen te schuiven.”

Beke benadrukt dat hij gelooft in de sterkte van elke CD&V’er. “Wij zijn geen eenmanspartij. Wat we doen, doen we als een ploeg.” Hij wil zichzelf als voorzitter niet zozeer profileren, zoals bijvoorbeeld Bart De Wever en Gwendolyn Rutten. “We praten gewoon alles goed in groep door.” Hij vindt het daarom niet onlogisch dat bijvoorbeeld Kris Peeters het CD&V-programma voor de vluchtelingen voorstelt.

Wat het vluchtelingenprobleem betreft, vindt Beke dat Europa moet zorgen voor een goede en humane opvang. “Wij zijn ook voor een spreidingsplan: elk land moet zijn deel doen. Wij verdedigen dat ook binnen de Europese Unie, in tegenstelling tot de N-VA”, zo zei hij in VTM NIEUWS. Hij pleit er ook voor dat de buitengrenzen van Europa beter en strenger bewaakt worden. “Als individuele lidstaten dat niet doen, dan moet Europa het overnemen.”

De CD&V-voorzitter blijft ook achter de aanpak van Angela Merkel staan. Die kreeg de afgelopen dagen veel kritiek na de gebeurtenissen in Keulen. “Merkel doet wat moet gebeuren. Sommigen hadden ook gedacht dat ze 2016 niet zou halen als kanselier, maar ze zit er nog steeds.”