Tom Balthazar wil Termont opvolgen

De Gentse partijtop van sp.a besliste "in onderling overleg en goede verstandhouding" dat Tom Balthazar, de huidige schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen, Daniël Termont opvolgt als lijsttrekker bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Eerder werd al gedacht aan Freya Van den Bossche, maar zij liet weten dat het mandaat niet te rijmen valt met haar gezinssituatie. Ook het gerucht dat John Crombez naar Gent zou verhuizen, deed de ronde. Die zei daarover: "Ik sluit het niet uit, maar de kans is heel klein."

"Tom Balthazar kent als geen ander de Gentse dossiers en is enthousiast om deze opdracht te aanvaarden", zegt burgemeester Daniël Termont donderdag in een persbericht. "Ik heb me al veel ingezet voor de stad en ik houd ook enorm van de stad, maar weet dat dit een gigantische uitdaging is", zegt Balthazar zelf. "Maar ik zal nog drie jaar kunnen leren van Termont. Ik wil Gent graag leefbaarder maken en ook doorgaan met het kartel s.pa-Groen.

Tom Balthazar, zoon van ere-gouverneur professor Herman Balthazar, is al negen jaar schepen van Gent en was daarvoor zes jaar gemeenteraadslid. Hij is ook nog fractievoorzitter en voorzitter van sp.a Gent geweest.

Geen Van den Bossche of Temmerman

Eerder op de dag liet Freya Van den Bossche verstaan geen kandidaat-lijsttrekker te zijn omdat een mandaat als burgemeester voor haar momenteel niet verenigbaar is met haar gezinssituatie. Karin Temmerman, de derde Gentse verkozene die in het verleden als mogelijke kandidaat-lijsttrekker genoemd werd, is evenmin kandidaat-lijsttrekker. "Ik ben tien jaar schepen geweest in Gent en heb dat met veel plezier gedaan, maar ondertussen ben ik overgestapt naar het federaal parlement en dat ligt me ook", zegt Karin Temmerman. "Ik heb ervoor gekozen om in het federaal parlement te blijven en vind Tom een goede keuze, zijn kandidatuur zal ik ten volle steunen."

Vertrouwen

Samen met nationaal sp.a-voorzitter John Crombez bevestigt Termont zijn vertrouwen in de drie belangrijke figuren voor de Gentse sp.a. "Ik heb er honderd procent vertrouwen in dat Tom, Karin en Freya de Gentenaars in Gent en de Vlamingen in de parlementen in Brussel zullen vertegenwoordigen", aldus nog burgemeester Termont.

De partijraad zou normaal gezien pas in juni het voorstel bekrachtigen, maar zal nu allicht vroeger bijeenkomen.