"Maak van flexijobs algemeen principe"

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft in de studio van VTM NIEUWS gepleit voor een uitbreiding van het systeem van de flexijobs. Ze gelooft ook dat 2016 een goed economisch jaar wordt voor België. “Maggie De Block en Alexander De Croo (beide Open Vld) zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de besparingen”, klopt Rutten zich op de borst. “Hopelijk volgt iedereen dat goede voorbeeld. Maar belangrijker dan besparingen zijn hervormingen om van België een modern land te maken.”

Rutten is ervan overtuigd dat 2016 een positief jaar wordt. “Nog nooit hebben er zoveel mensen gewerkt als vandaag. Nog nooit zijn er zoveel mensen zelfstandige geworden. Dus 2016 wordt een goed economisch jaar.” Rutten maakte van de gelegenheid ook gebruik om nog eens te pleiten voor een uitbreiding van de flexijobs, die nu alleen in de horeca worden gebruikt. “Dat mag van ons een algemeen principe worden. Maar laat ons beginnen met het uit te breiden naar andere sectoren en mogelijk te maken voor gepensioneerden.”

Kritiek De Wever

In de eindejaarsperiode uitte Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten nogal zware kritiek op Bart De Wever. Ze kwam daar vanmiddag even op terug: “Net als De Wever neem ik geen blad voor de mond. Ik vind inderdaad dat een aantal dingen die hij heeft gezegd nogal zever is.”

Rutten haalt de Conventie van Genève aan. “De uitspraken daarover zijn als eerste gedaan door Filip De Winter en het Vlaams Belang in 2012. Toen vond meneer De Wever nog dat dat fout was, blijkbaar nu niet meer. Ik ben daar heel consequent in en heb daar een andere mening over. Het gaat over asiel en over oorlogsvluchtelingen en daar moet je voor opkomen. Dus wat dat betreft, steekt er helemaal niets tegen bij de partij zoals Bart De Wever suggereerde.”

"Niet wakker worden in politiestaat"

“Het is niet de bedoeling dat we onze vrijheden opofferen en wakker worden in een politiestaat.” Dat zegt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten over de antiterreurmaatregelen van de regering. “De regering heeft een aantal maatregelen genomen die we collegiaal zullen uitvoeren, maar we zullen binnen de regering op onze strepen staan en opkomen voor onze basisrechten. Er mag geen tegenstelling ontstaan tussen veiligheid en vrijheid.”

"Spreidingsplan kan zeker lukken"

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten ging ook dieper in op het spreidingsplan van staatssecretaris Theo Francken. "N-VA vraagt dat alle gemeenten vluchtelingen opnemen, en we steunen hen daarin. Als alle gemeenten en alle inwoners een kleine inspanning doen, kunnen we samen een groot resultaat bereiken. Als we daar allemaal samen werk van maken, kunnen we succes boeken - en dan komen we eigenlijk in de buurt van waar Angela Merkel voor pleit: 'We kunnen dit laten lukken', met wat goeie wil en overtuiging."

"Ik ben kandidaat-voorzitter"

Gwendolyn Rutten sloot het gesprek in de studio van VTM NIEUWS af met een belangrijke aankondiging. De huidige voorzitster stelt zich opnieuw kandidaat bij de voorzittersverkiezingen van 2016. "Ik heb dit de afgelopen jaren bijzonder graag gedaan, en ik ga vol overtuiging voor een nieuw mandaat," aldus een glimlachende Rutten.