Dossier Terreurdreiging

Dit is Jambon van plan in Molenbeek

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat de zogenaamde zwarte economie aanpakken waarmee de terroristen gefinancierd worden. Dat heeft hij deze middag gezegd in de studio van VTM NIEUWS. “Dat geld komt van criminele activiteiten die de terroristen er op na houden. Die geldstromen gaan we droogleggen”, aldus Jambon.

De minister gaat in de loop van januari een plan aankondigen voor de aanpak van Molenbeek. Naast de zwarte economie wil hij ook versterking van de politieaanwezigheid in Molenbeek en meer focus op de aanpak van drugscriminaliteit en wapenhandel. Ook de ambtenaren die de inwoners registreren, worden extra ondersteund.

"We gaan Molenbeek opkuisen"
Vorige maand zei Jambon nog dat "we Molenbeek gaan opkuisen". Dat zei hij in nasleep van de aanslagen in Parijs, waarbij snel alle ogen op Molenbeek gericht werden. De uitspraak ging de wereld rond en stootte ook op heel wat kritiek.

Vooruitgang
Jambon is ook tevreden over de vooruitgang die gemaakt is sinds de aanslagen op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo begin dit jaar. “We staan op vlak van informatie-uitwisseling in de internationale gemeenschap veel verder dan een jaar geleden. Ook de beveiliging op straat is enorm verbeterd. Spijtig genoeg kunnen we nooit 100 procent garanderen dat er geen nieuwe aanslag zal gebeuren”, aldus Jambon.