Partij Thiery wint verkiezing Linkebeek

De door Damien Thiéry geleide lijst LB (LinkeBeek) heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen die zondag gehouden werden in Linkebeek, alle 13 zetels gewonnen. Van de geldig uitgebracht stemmen haalde LB 94 procent en de tweede Franstalige lijst La Droite 6 procent. Opvallend is dat 17 procent van de kiezers niet is komen opdagen. 13,85 procent van wie wel een stem uitbracht, deed dat blanco of ongeldig. Dat is uit officieuze bronnen vernomen. Officieel is er nog geen bevestiging.

Bij deze verkiezingen moesten de kiezers mandatarissen aanduiden voor 13 van de 15 raadszetels omdat de verkozenen van de Franstalige eenheidslijst collectief ontslag hadden genomen uit protest tegen de benoeming door minister Liesbeth Homans van het Vlaamse oppositielid Eric De Bruycker tot burgemeester. De twee Vlaamse oppositieleden van Prolink daarentegen bleven op post en riepen uit protest tegen het zinloze van deze verkiezingen op om blanco te stemmen.

13 zetels

De Franstalige eenheidslijst behoudt dus zijn 13 gemeenteraadszetels die ze bij de verkiezingen in 2012 won. Bij gebrek aan opvolgers voor raadsleden die eerder ontslag namen, telde de partij in de gemeenteraad nog maar 11 raadsleden.

"Staan geen stap verder"

In een korte reactie op de verkiezingsuitslag in Linkebeek wijst Jan van der Vloet, woordvoerder van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans, erop dat Damien Thiéry na deze stembusuitslag 'nog even ver staat als voorheen'. Van der Vloet bevestigt dat als de gemeenteraad van Linkebeek Thiéry eventueel opnieuw voordraagt als burgemeester, minister Homans hem opnieuw niet zal benoemen.

"Het is voor ons onduidelijk wat nu de bedoeling was van dit verkiezingscircus buiten het feit dat Damien Thiéry er zichzelf nog wat meer wou mee profileren", aldus van der Vloet. Thiéry staat volgens hem echter even ver als voorheen want zijn fractie heeft na deze stembusgang evenveel zetels als voordien. De woordvoerder bevestigt dat Homans hem wegens eerdere overtredingen van de taalwet deze legislatuur niet zal benoemen als burgemeester.

"Laat inwoners zelf beslissen"

Damien Thiéry reageerde  bijzonder tevreden op de uitslag. "Ik heb 100 procent respect voor de Vlamingen die de democratie respecteren en heb niets persoonlijk tegen mevrouw Homans. Ik vraag haar echter eenvoudig om de inwoners van Linkebeek zelf te laten beslissen over hun toekomst", aldus Thiéry in een toespraak voor sympathisanten.

Ook Didier Reynders, de voorzitter van de Brusselse MR-afdeling, was aanwezig om Thiéry zijn steun te betuigen. Thiéry bevestigde dat als de gemeenteraad zijn kandidatuur als burgemeester opnieuw voordraagt en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Homans deze andermaal weigert, een beroep bij de Raad van State niet uitgesloten is.