Kan minister advies naast zich neerleggen?

Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil het advies van de Raad van State dat vraagt om een grondige herziening van de ‘Turteltaks’ naast zich neerleggen. Maar kan dat zomaar? Prof. Dr. Sabien Lust van de Universiteit Gent legt uit.

“Men is verplicht om een advies bij de Raad van State aan te vragen”, zegt professor Lust. “Dat is een technisch-juridisch advies, waarin men zich uitspreekt over de bevoegdheid en de verenigbaarheid van het voorstel met de grondwet.”

“Het advies van de Raad van State is nooit bindend”, is de professor duidelijk. “Er zijn dus twee opties. Ofwel aanvaardt men het advies van de Raad van State en past men de tekstvoorstellen aan, ofwel aanvaardt men de kritiek van de Raad van State niet en behoudt men de tekst. Al is het dan wel de bedoeling dat men duidelijk maakt waarom men het advies niet aanvaardt. Het is niet zo dat het voorstel niet kan doorgaan door de kritiek van de Raad van State.”

“Of het advies van de Raad van State vaak genegeerd wordt? “In de meeste gevallen past men aan, maar ik zie ook heel wat zaken waarin men het advies niet volgt”, zegt de experte in grondwettelijk recht. “Al is het natuurlijk een risico”, zegt Lust. Zo komen er mogelijk procedures voor het Grondwettelijk Hof door personen of organisaties die de heffing aanvechten. “Wanneer men nadien een procedure tegen de heffing start bij het Grondwettelijk Hof of bij de Raad van State en daar het advies van de Raad van State volgt, kan de vernietiging van de Turteltaks volgen.”