Test-Aankoop wil Turteltaks aanvechten

De zogenaamde Turteltaks, de geplande energieheffing van de Vlaamse regering, blijkt onwettig. Dat staat in een advies van de Raad van State. Minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) mag Vlaamse gezinnen geen honderd euro extra vragen voor elektriciteit, want de federale regering heeft al zo’n taks. Consumentenorganisatie Test-Aankoop is van plan om deze taks, als die er komt, juridisch aan te vechten.

In oktober besliste de Vlaamse regering om vanaf maart 2016 een forfaitaire energieheffing van honderd euro per gezin in te voeren. Met die heffing wil minister Turtelboom de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten wegwerken. De heffing werd door critici snel omgedoopt tot de ‘Turteltaks’ en kwam al meermaals onder vuur te liggen.

"Strijdig met grondwet"

Het was wachten op het advies van de Raad van State op de regeling. Dat advies is er nu en is niet mals. De Raad van State merkt namelijk op dat er al een federale bijdrage is die net zoals de Turteltaks gebaseerd is op het elektriciteitsverbruik.

Volgens de Raad van State is dat niet alleen strijdig met de Grondwet maar ook met de bevoegdheidsafspraken. "Die verbieden dat het Vlaams gewest een belasting int op een aangelegenheid waarop reeds een federale belasting wordt geheven”, staat te lezen.

Turtelboom gaat tegen advies in

Minister van Energie Turtelboom is echter niet van plan de heffing bij te sturen. Zij verdedigt het feit dat er gedifferentieerd wordt op basis van verbruik. “Die differentiatie naar verbruik zorgt er net voor dat er een verschillende heffing is voor de tweeverdiener met twee kinderen in een energiezuinige rijwoning en de kasteelheer met veel kamers in een hoge verbruikscategorie. Dat is een bewuste keuze”, zegt ze aan persagentschap Belga.

"Wachten op eerste klachten"

“Annemie Turtelboom beweert dat ze voldoende sterk in haar schoenen staat om het advies van de Raad van State over de ‘Turteltaks’ naast zich neer te leggen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Het gaat ook om een advies van de Raad van State en dat is niet bindend. Maar volgens fiscale experts is het gevaarlijk om geen rekening te houden met het advies. Het Vlaams parlement moet nu stemmen over de taks en dan is het wachten op de eerste klachten van bedrijven en mensen.”