Dossier Terreur in Parijs

"Regering offert anonimiteit burger op"

Met de maatregelen tegen terreur die de regering donderdag heeft voorgesteld wordt de anonimiteit in onze samenleving opgeofferd om iedereen te kunnen volgen. Dat zegt professor Paul De Hert (VUB), specialist in privacy en mensenrechten.

Paul De Hert herkent in het lijstje een aantal oudere maatregelen, die al langer worden voorbereid. "Dit is dus niet noodzakelijk paniekvoetbal, maar op sommige punten is het wel een wensenlijst van de politie", zegt hij. "Er zit in een grote wil in om mensen altijd en overal te kunnen volgen: met enkelbanden, nummerplaatherkenning en het onmogelijk maken van anoniem bellen."

Vooral het einde van die anonieme prepaid sim-kaarten is volgens de professor een "natte droom" van de politie. "Daarmee kunnen ze volgen waar iedereen op elk moment is, dat is zeer verregaand. Je zal al de fiets moeten nemen en je gsm uitschakelen om nog enigszins anoniem te zijn."

Ook met het bijhouden van passagiersgegevens heeft De Hert het moeilijk. Hij wijst erop dat in het Europees Parlement enkel sprake is van het bijhouden van gegevens van vliegtuigpassagiers die van en naar Europa vliegen, niet van mensen die zich binnen Europa verplaatsen. België werkt nu aan een systeem dat de gegevens registreert van alle passagiers, in vliegtuigen én hogesnelheidstreinen.

"België voert daarmee een standpunt uit dat het niet heeft gehaald in het Europees Parlement. De aanslagen in Parijs gebruiken om dat te introduceren is heel kinderachtig."