Dossier Terreur in Parijs

"We moeten op ergste voorbereid zijn"

Minister van Justitie Koen Geens kan niet uitsluiten dat België een volgend terreurdoelwit kan zijn. "We moeten op het ergste voorbereid zijn", zei hij vanmiddag in VTM NIEUWS. Terroristen zouden ons land zeker kunnen viseren: "België heeft zich bescheiden maar krachtdadig opgesteld tegenover de problematiek in het Midden-Oosten."

"Er kan altijd iemand tussen de mazen glippen"
Geens benadrukt dat België inkomende vluchtelingen zo goed mogelijk screent, "maar dat er altijd iemand tussen de mazen kan glippen." Volgens de minister ligt een deel van de oplossing in een strengere controle aan de buitengrenzen van de Schengenzone. Anderzijds "is het niet nodig om vluchteling te zijn om de EU binnen te geraken", zegt Geens.

"Veel verkeerd gelopen in Molenbeek"
De minister zei ook dat er "de afgelopen twintig jaar in Molenbeek veel verkeerd is gelopen op vlak van ghettovorming en multiculturaliteit." Hoe hard de afgelopen tijd ook is gewerkt aan de radicalisering in de gemeente, "de gewone criminaliteit is te weinig onderzocht" volgens de minister.

Gisteren arresteerde de politie zeker vijf verdachten in Molenbeek na de aanslagen in Parijs. Geens zegt ook "dat we niet weten of we alle mensen die met de wagen zijn teruggekomen gevat hebben en of er nog andere deelnemers van de aanslagen in Molenbeek huizen."

"Terreur viseert nu brede publiek"
Volgens Geens is het dreigingsniveau voor publieke evenementen in ons land verhoogd, omdat terroristen nu duidelijk andere doelwitten viseren. “Terroristen hebben hun actie verlegd van synagoges, de joodse plaatsen en politiekantoren naar het brede publiek, massa-evenementen”, zei hij. Geens blijft wel realistisch: “Er is een limiet aan wat we kunnen voorkomen. Iemand die begint te schieten in het publiek, ja, die schiet.”