Dossier Vluchtelingencrisis

De Wever slaakt in open brief noodkreet

N-VA-voorzitter Bart De Wever slaakt in een open brief aan alle centrumrechtse partijen in Europa een noodkreet over de vluchtelingencrisis, zo staat  in Het Laatste Nieuws. Zijn partijgenoot Theo Francken vraagt zich in De Morgen dan weer af of België de asielzoekers niet moet oproepen om weg te blijven.

De brief van De Wever is gericht aan alle conservatieve, liberale en christendemocratische partijen in de Europese Unie. Hij zoekt steun voor drastische maatregelen om de stroom te stoppen. "We moeten een gesloten systeem van quota overwegen", schrijft De Wever. Vrij vertaald: vol is vol. Niet de vraag moet de norm zijn, wel het aanbod. 

De Wever pleit voor een Europese aanpak die in het verlengde ligt van wat hij zelf al eerder voorstelde: een update van de Conventie van Genève, minder genereuze sociale voorzieningen voor nieuwkomers, geen vrije landkeuze voor wie in veiligheid is gebracht, strenge controle van de Europese buitengrenzen en meer middelen voor de opvang buiten Europa. 

In een interview met De Morgen vraagt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (eveneens N-VA) zich af of de regering de asielzoekers niet moet oproepen weg te blijven uit ons land. "België moet opletten dat het niet het putje van Europa wordt waar alle asielzoekers naartoe stromen", zo klinkt het. 

"Ik kan een oproep om weg te blijven uit België niet in mijn uppie lanceren", aldus Francken. "Maar we moeten het wel bespreken in de regering. Want de situatie is echt onhoudbaar."

Lees hier de brief van Bart De Wever integraal:

Open brief Bart De Wever