"N-VA wil opnieuw vakbonden treffen"

Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV, is niet te spreken over het voorstel van N-VA om te snoeien in het betaald educatief verlof. "Dit is een zoveelste pestmaatregel", aldus Copers. Bovendien breekt het voorstel volgens haar in, in het sociaal overleg rond het Vlaams Banenplan. Volgens de vakbondsvrouw spelen ook andere motieven mee en wil de N-VA "opnieuw de vakbonden treffen". "Dit voorstel past in een agenda waarin men iedereen die het niet eens is met het beleid monddood wil maken".

 N-VA-parlementslid Jan Hofkens lanceerde dinsdag een voorstel om het systeem van het betaald educatief verlof (BEV) bij te sturen. Nu komen er te veel opleidingen in aanmerking voor terugbetaling, waardoor het budget volgens hem ontspoort. "Dat budget moet opnieuw onder controle gebracht worden", zegt Vlaams parlementslid Hofkens aan Belga. Hij stelt voor enkel nog opleidingen terug te betalen die "de competenties van de werknemers en hun positie op de arbeidsmarkt versterken". Hofkens stelt zich ook vragen bij de syndicale opleidingen, die goed zouden zijn voor 10 procent van het totaal.  

"Zoveelste pestmaatregel"

Caroline Copers (ABVV) is niet te spreken over het voorstel. Zij noemt het een "zoveelste pestmaatregel". Volgens haar is het betaald educatief verlof net een "individuele keuze en een recht voor de werknemer". In veel gevallen is er trouwens al een expliciete link met de arbeidsmarkt. "Denk aan de middenstandopleidingen, de VDAB-opleidingen. Maar men moet stoppen met alles in puur economische criteria te bekijken. Als ik via betaald educatief verlof een andere taal wil leren, zoals Chinees, dan doe ik dat in de eerste plaats om mezelf te ontplooien. Als dat later nog van pas komt binnen mijn job, is dat meegenomen, maar geen noodzaak".

"Iedereen monddood maken die het niet met N-VA eens is"
Na de besparingen op de opleidingscheques vreest Copers dat N-VA nu het betaald educatief verlof in het "besparingsvizier" neemt. "Je kan het ook zien als een aanval op de centra voor volwassenonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, enz..." Ook de kanttekeningen die Hofkens plaatst bij de syndicale opleidingen, kunnen voor Copers niet door de beugel. "Men suggereert eigenlijk dat dat niet transparant zou zijn. Maar dat is het wel", aldus Copers. De vakbondsvrouw denkt ook dat dat de ware reden is achter het voorstel. "De achterliggende agenda van de N-VA is duidelijk, namelijk iedereen monddood maken die het niet met hen eens is".