900 miljoen te kort in Vlaamse begroting?

De Vlaamse begroting dreigt dit jaar af te sluiten met een tekort van 900 miljoen euro. Dat blijkt uit het recentste rapport van het Monitoringcomité, dat de begroting opvolgt, zo meldt De Tijd donderdag.

De Vlaamse regering ging uit van een tekort van 150 miljoen euro voor dit jaar op een begroting van ongeveer 39 miljard euro. Maar dat tekort blijkt dus groter dan verwacht. Vlaanderen loopt 400 miljoen euro fiscale ontvangsten mis omdat de Vlaamse Belastingdienst een achterstand heeft bij de afhandeling van dossiers van erfenis- en registratierechten. De Belastingdienst int die inkomsten pas sinds dit jaar, wat tot enkele kinderziekten leidt.

Verder vallen de economische groei en de inflatie tegen, waardoor de inkomsten lager zijn dan verwacht. Ook de doelstelling voor de "onderbenutting" dreigt niet gehaald te worden. Dat betekent dat enkele uitgaven waarvan de regering uitging dat ze niet zouden gebeuren, er toch komen. Tot slot verplicht Europa enkele uitgaven in de Vlaamse begroting op te nemen.