"Vakantiedagen moet je kunnen opsparen"

Meer werken in drukke periodes en het rustiger aandoen als de storm is gaan liggen: minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft een concreet plan klaar waarbij een werknemer vakantiedagen kan opsparen voor een langer verlof wanneer hij het echt nodig heeft. Dat schrijft De Morgen.

Peeters wil een nieuw systeem invoeren waarbij een werknemer bijkomende vakantiedagen, die werkgevers kunnen geven als extralegaal voordeel, kan opsparen tot een periode waarin er op het werk wat meer ruimte is of wanneer hij er meer nood aan heeft. Heel wat werknemers sluiten nu het jaar af met een overschot aan verlofdagen, die ze maar gedeeltelijk en onder strikte voorwaarden kunnen overzetten naar het komende jaar. Die 'extralegale' dagen zouden in het nieuwe plan onbeperkt geldig blijven. Met andere woorden, wie jaarlijks vier dagen krijgt en ze vijf jaar lang niet opneemt, kan meteen een maand extra vakantie nemen.

Het systeem zou in verschillende fases worden ingevoerd. Peeters wil eerst de loopbaanrekening klaar hebben. Dit is een online tool waarmee de werknemer een overzicht kan opvragen van zijn loopbaan en dus ook van de reeds genomen thematische verloven, zoals tijdkrediet of ouderschapsverlof.

Poll: vakantiedagen opsparen, een goed idee?