N-VA torpedeert klimaatakkoord

Het ontwerpakkoord over de verdeling van de klimaatdoelstellingen, waarmee Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) dit weekend heeft ingestemd, moet grondig worden bijgestuurd, vindt de N-VA. "Een akkoord moet, maar dit is niet de juiste manier", zegt de partij dinsdag in verschillende kranten. De onderhandelingen sleepten zes jaar aan.

Afgelopen weekend werd aangekondigd dat gewesten en de federale overheid een ontwerpakkoord hadden bereikt, maar aan Vlaamse kant wordt het resultaat nu fors in twijfel getrokken. De N-VA is bijzonder kritisch over het compromis dat Schauvliege uit het overleg heeft gehaald. Volgens de partij heeft de CD&V-minister op verschillende punten haar onderhandelingsmandaat overschreden. Zo eiste Vlaanderen minimum 56 procent op van de veiling van uitstootrechten, die het recht geven om CO2 uit te stoten, maar in het ontwerpakkoord daalt het percentage naar 50 procent. De Vlaamse regering eiste zelfs 63 procent op.

Het zit de N-VA ook hoog dat het aandeel hernieuwbare energie dat Wallonië moet bereiken, zakt van 12,5 naar 11,5 procent. Schauvliege erkent dat ze buiten haar mandaat is gegaan, maar wijst erop dat iedereen water bij de wijn heeft moeten doen.

Volgende vrijdag wil de Vlaamse regering een beslissing nemen over het lot van het ontwerp­akkoord. Het is zeer de vraag of de federale overheid en de andere regio's bereid zijn Vlaamse bijsturingen zomaar over te nemen.