Meerderheid neemt ontslag in Linkebeek

De Franstalige gemeenteraadsleden van Linkebeek hebben collectief ontslag genomen uit protest tegen de benoeming van de Vlaming Eric De Bruycker tot burgemeester. Met hun ontslag willen ze nieuwe verkiezingen uitlokken. De gemeenteraad verliep erg woelig, toen enkele activisten van het Taal Aktie Komitee de vergadering verstoorden met slogans tegen de voormalige burgemeester Damien Thiéry (MR). Het kwam tot duwen en trekken wanneer de politie hen op afstand probeerde te houden.

De zaal van de gemeenteraad was veel te klein voor de talrijke aanwezigen. Zowel de pers als tientallen inwoners en activisten moesten de vergadering aan de inkomhal volgen. Nog eens tientallen anderen stonden buiten aan het gemeentehuis. De politie heeft iedereen gefouilleerd en hun identiteitskaart gecontroleerd.

De aankondiging van het collectieve ontslag gebeurde na een stemming waarin de Franstalige meerderheid een motie stemde waarin het ontslag van Eric De Bruycker geëist werd. Die werd door minister Liesbeth Homans begin deze maand aangewezen als nieuwe burgemeester. De Franstalige gemeenteraadsleden vinden echter dat de voormalige burgemeester Damien Thiéry de enige echte burgemeester van Linkebeek kan zijn. Thiéry werd afgezet omdat hij de taalwetgeving niet respecteerde.

Bekijk ook: