Foto van Francken in Gents schietkraam

Ter gelegenheid van de ‘Gentse Dag tegen Armoede’ stond er zaterdag onder de stadshal een schietkraam. Eén van de doelwitten was een foto met het hoofd van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken reageert verbolgen.

Het schietkraam maakte deel uit van het spel ‘overleven met een lege portemonnee’. Volgens de organisatie werd de foto van Francken gekozen, omdat hij het beeld is van de migrantenarmoede. “Schietstand met geweren waarbij ik dood geschoten moest worden. Let ook op de kinderen en jeugdbeweging aanwezig. Zaterdag was ook de dag waarop de kandidaat-burgemeester van Keulen neergestoken werd door een opgenaaide burger…”, reageert Francken op de sociale media.

Francken krijgt steun op Twitter. Volksvertegenwoordiger voor N-VA Peter De Decker spreekt van een gortige boodschap.

Gents schepen en volksvertegenwoordiger voor Open Vld Mathias De Clercq vindt de actie verwerpelijk.

Termont: "Ontoelaatbaar"

De burgemeester van Gent Daniël Termont vindt het schietkraam ontoelaatbaar. Hij laat de verantwoordelijken ter orde roepen. De stad Gent was medeorganisator van de ‘Gentse Dag tegen Armoede’.

"Ik ben daarover vanmorgen (maandagmorgen) geïnformeerd en vind dat ontoelaatbaar", reageert burgemeester Termont. "Ik keur dit ten stelligste af."

Termont gaf ondertussen schepenen Resul Tapmaz (sp.a) en Rudy Coddens (sp.a) opdracht om de verantwoordelijken ter orde te roepen. "Dit is niet voor herhaling vatbaar. Men kan tegen ideeën zijn of organisaties enzovoort, maar personen inzetten is totaal onaanvaardbaar. Als stadsbestuur waren we mede-organisator en dragen we mee de verantwoordelijkheid daarvoor."

Termont herinnert aan zijn reactie enige tijd geleden, toen Elio Di Rupo in een ballenkraam (van N-VA Beersel, red.) doelwit was. "Ik vond dat toen ongepast, maar vind dit even ongepast", zegt hij.

Samenwerking

De Gentse Dag tegen Armoede was een samenwerking tussen verschillende organisaties in Gent die zich inzetten tegen armoede, naast het stadsbestuur, het OCMW Gent en de Gentse wijkgezondheidscentra, staan ook vakbonden ABVV en ACV en een dertigtal andere verenigingen op de affiche.

Foto: Gentsch Gazetje