Anne-Marie Lizin (66) is overleden

In Hoei is zaterdagochtend Anne-Marie Lizin overleden. De gewezen PS-burgemeester van Hoei en voormalig senaatsvoorzitter werd 66 jaar. Dat heeft Sergio Taronna van de lokale partij PourHuy gemeld. Lizin herstelde sinds afgelopen maandag in Hoei nadat ze tien dagen geleden in Parijs in het ziekenhuis was beland.

De Waalse politica was sinds 1970 gemeenteraadslid in Hoei. In 1983 raakte ze verkozen als burgemeester van Hoei en ze zou in totaal 26 jaar burgemeester van de Waalse gemeente blijven, tot in 2009.

In 1979 begon haar carrière in de Europese politiek, die haar later naar de Senaat zou leiden. Ze zetelde in de Senaat van 1995 tot 2010 en in 2004 werd ze de eerste vrouwelijke parlementsvoorzitter. Ze leidde de Senaat tot 2007. In 1988 verliet ze het Europees Parlement. Lizin werd dan staatssecretaris voor Europa tijdens de regeringen onder leiding van Wilfried Martens, met name Martens 8 en 9.

In 2006 raakte Lizin in opspraak. Tijdens de campagne voor de parlementsverkiezingen van 2006 deelde het personeel van de stad Hoei tijdens de diensturen verkiezingsdrukwerk van Lizin uit. In maart 2015 werd ze hiervoor door het hof van beroep veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel, een boete van 1.100 euro en een verbod op het uitoefenen van elke openbare functie gedurende vijf jaar. Het cassatiegeding tegen die veroordeling werd eind september verworpen. Ze wilde daarop naar het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg stappen, maar haar advocaat liet zaterdag al weten dat dit door haar overlijden niet meer zal gebeuren.

In 2009 zette de PS haar uit de Franstalige socialistische partij. Lizin zetelde nog wel een tijdje als onafhankelijke senator, maar bij de verkiezingen van 2010 raakte de politica niet meer verkozen.