Rutte: "Duivels krijgen steun van Oranje"

De Nederlandse minister-president Mark Rutte heeft vanmiddag een toespraak gegeven in het Vlaams parlement. De economische samenwerking stond centraal, maar Rutte kon niet anders dan het ook even hebben over Oranje dat niet naar het EK voetbal gaat. Hij beloofde wel te supporteren voor de Rode Duivels.

“De interne markt en de digitale agenda bieden volop kansen, kansen voor een open doel om het punt te scoren”, begon Rutte. “Met punten scoren moet ik wel wat voorzichtig zijn sinds het debacle voor het EK voetbal.”

"Supporteren voor Rode Duivels"

Bij VTM NIEUWS-reporter Jan De Meulemeester deed Rutte wel nog een mooie belofte. “Het is tragisch dat Oranje niet meedoet aan het EK. We gaan dat nu langzaam verwerken, maar als dat is gebeurd, kijken we naar de kleur die het meest op oranje lijkt. En dat is rood. Het rood van uw microfoon, maar ook dat van de Duivels, die nu de Nederlandse steun krijgen.”

Historische toespraak

De toespraak van Rutte in het Vlaams parlement was historisch. Nooit eerder sprak een buitenlandse leider het halfrond toe. Rutte legde in zijn speech grote nadruk op de bijzondere band van Nederland en Vlaanderen. “Wij zijn beste buren, op alle terreinen, en zonder twijfel beste economische buren. Na Duitsland is België voor Nederland de tweede handelspartner.”