Geen applaus voor Duivels van N-VA'ers

De eerste plaats van de Rode Duivels op de Fifa-wereldranglijst is ook onze politici niet ontgaan. PS-fractieleidster Laurette Onkelinx vroeg en kreeg van haar collega's in de Kamer een luid applaus voor het nationale elftal... behalve dan van N-VA. De Vlaams-nationalisten kregen de handen niet op elkaar voor de Belgische prestatie. volgens N-VA zelf was het niet afgesproken om niet te applaudisseren.

Terwijl de rest van het halfrond applaudisseerde voor de Rode Duivels, bleef het bij de N-VA'ers stil. Sommigen onder hen wisselden een blik, een enkel parlementslid uit het Gentse waagde enkele subtiele handbewegingen, maar van een applaus was geen sprake. Kamervoorzitter Siegfried Bracke applaudisseerde wel mee met de rest van de politici.

"Niet erg vriendelijk, dames en heren van de N-VA", merkte Onkelinx fijntjes op, weliswaar zonder moeite te doen om een grijns te onderdrukken.

"Niet afgesproken"

Volgens N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann was het niet afgesproken om niet te applaudisseren. Dat vertelde hij aan VTM NIEUWS. "Het idee van mevrouw Onkelinx kwam spontaan. Waarschijnlijk wilden onze partijleden niet meegaan in politieke spelletjes. Wij wensen de Rode Duivels veel succes op het EK, maar wij vinden wel dat politiek daarvan gescheiden moet blijven. Wij nemen dan ook geen standpunten in."