Michel: "Op goede weg, koers houden"

"We zijn op de goede weg, we zullen onze koers aanhouden." Die boodschap onderstreepte premier Charles Michel dinsdag in zijn beleidsverklaring. De regering heeft tal van hervormingen op gang getrapt en de eerste resultaten worden zichtbaar, klonk het optimistisch. Toch is voor triomfalisme nog geen plaats, gaf Michel grif toe.

Premier Michel trapte dinsdag het parlementaire jaar op gang in de Kamer. De eerste minister nam daarbij veel tijd om de hervormingen op te sommen die coalitiepartners N-VA, MR, CD&V en Open Vld sindsdien in de steigers hebben gezet, met de pas afgeklopte taxshift in een centrale rol. "De loonhandicap zal binnenkort slechts een herinnering uit het verleden zijn", maakte hij zich sterk.

De federale regering zit net een jaar in het zadel. "Sindsdien hebben we tal van economische en sociale hervormingen doorgevoerd", beklemtoonde Michel. "We hadden daarbij één obsessie: de voorwaarden scheppen voor meer werkgelegenheid in ons land. Jobs, jobs, jobs."

De premier ziet de eerste resultaten naar eigen zeggen al opduiken. "De Belgische economie zit vandaag op de goede weg. De weg van duurzame groei om onze levensstandaard te behouden", klonk het. Al beseft ook Michel dat de signalen "nog niet structureel genoeg zijn". "Er kan dus geen sprake zijn van het vervallen in triomfalisme."

Anders dan zijn regeerverklaring vorig jaar, toen de oppositie Michel minutenlang het spreken onmogelijk maakte, verliep de 'state of the union' nu erg rustig. De oppositie barstte slechts één keer echt in lachen uit, en wel toen de premier zei dat geen enkele regering ooit zoveel inkomsten haalde uit kapitaal als de zijne.

"Michel wou vooral ontmijnen"

“Premier Michel wou in zijn toespraak vooral ontmijnen”, dat is wat VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert vooral onthoudt van de beleidsverklaring van de eerste minister. “Er zijn twee gevaren die zijn regering bedreigingen. Aan de ene kant zijn er de betogingen waarmee de vakbonden kunnen doorgaan, vandaar ook zijn oproep tot sociaal overleg. Aan de andere kant is er het communautaire na de heisa van de burgemeester van Linkebeek.”

Wanneer premier Michel zei dat er nog nooit zoveel geld was gehaald bij het kapitaal voor belastingvermindering bij arbeid, schoot de oppositie in de lach. Zij vinden dat het geld voor de besparingen op dit moment vooral bij de gewone mensen wordt gehaald, in plaats van bij de grote vermogens.