Francken is rijzende ster in Grote Peiling

Theo Francken scoort bij de Vlaming met het vluchtelingenbeleid. De N-VA’er schiet in de pop poll van De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws van de achttiende naar de vijfde plaats. De linkse zijde moet zich dringend zorgen maken over het gebrek aan een populair gezicht.

Niet weg te branden uit de actualiteit door de vluchtelingencrisis, maar ook beloond voor het werk dat hij levert: Theo Francken is populairder dan ooit in Vlaanderen. Op de vraag of hij een belangrijke rol moet krijgen in de Belgische politiek, zegt 48 procent van de Vlamingen “ja”. Bij de vorige peiling, in april, was dat amper dertig procent.

Waar is links?

Francken sluipt bovendien heel dicht bij Kris Peeters, die als vierde populairste politicus uit De Grote Peiling komt, na Bart De Wever, Charles Michel en Maggie De Block. Een rechtse top vijf dus, iets wat in de hele lijst opvalt: in de top tien zien we vier liberalen, vier N-VA’ers en twee CD&V’ers.

In de volledige top dertig is het nog dramatischer voor de linkse politici. De eerste politicus van de linkse zijde is de Gentse burgemeester Daniël Termont op plaats zestien. Samen met John Crombez, Johan Vande Lanotte en Freya Vandenbossche komt de teller van de socialisten op maar vier stuks in de lijst. Tel daar Meyrem Almaci en Kristof Calvo van Groen bij en je komt aan amper zes linkse politici bij de dertig populairste. Links mist duidelijk een gezicht om mee te scoren.