Open Vld zakt weg, Vlaams Belang scoort

De Vlaamse partijen die deel uitmaken van de federale regering (N-VA, CD&V en Open Vld) verliezen terrein tegenover de verkiezingen van mei 2014. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Ten opzichte van de vorige Grote Peiling buigen N-VA en vooral CD&V de negatieve tendens echter om. Alleen Open Vld blijft kiezers verliezen en zakt van 15,5% bij de verkiezingen naar 12,5%.

Ondanks het verlies van de regeringspartijen lijkt ook het oppositiewerk van sp.a en Groen geen zoden aan de dijk te brengen. Met 14,5% doet sp.a amper beter dan bij de verkiezingen (14,0%) en verliest het zelfs terrein tegenover de vorige Grote Peiling. Ook Groen profiteert amper van de forse kritiek op de regering-Michel en gaat van 8,6% bij de verkiezingen naar 9,0% bij deze Grote Peiling.

Wie scoort er dan wel? Vlaams Belang zet de groei die het sinds de vorige Grote Peiling van april 2015 (8,0%) door en scoort nu 10,5%. Beduidend beter dan het verkiezingsresultaat van 5,8%. De laatste maanden staan thema’s als veiligheid en migratie dan ook hoog op de politieke agenda. Daar lijkt het Vlaams Belang van te kunnen profiteren.

De resultaten op de vraag ‘Indien er volgende zondag federale verkiezingen worden gehouden, voor welke van de volgende partijen zou u dan stemmen?’