Homans dropt communautaire bom in Linkebeek

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zet een drastische stap in het taalconflict in de faciliteitengemeente Linkebeek. Ze benoemt Eric De Bruycker, één van de twee Nederlandstalige oppositieleden, tot burgemeester. Dat kondigde ze aan in VTM NIEUWS. De Bruyker heeft de benoeming intussen onder voorwaarden aanvaardt. Morgen legt hij de eed af bij de gouverneur.

In Linkebeek zijn dertien van de vijftien gemeenteraadsleden Franstalig. Dat nu een Vlaming uit de oppositie er burgemeester wordt, lijkt een Vlaamse oorlogsverklaring in de Brusselse rand en aan de MR van betwist burgemeester Damien Thiéry. De MR heeft ook al gereageerd. Volgens hen blijft Thiéry “de enige legitieme burgemeester van Linkebeek”. Thiéry gaat morgenmiddag langs bij MR-partijvoorzitter Olivier Chastel om de situatie te bespreken.

Thiéry meermaals geweigerd

Twee weken geleden bood Homans al het burgemeesterschap aan Yves Ghequière aan, na Thiéry de tweede meest populaire politicus van de Franstaligen. Maar die besliste, na overleg binnen de meerderheidsfractie, om niet in te gaan op de vraag van Homans.

Zij had nochtans gehoopt een einde te maken aan de vaudeville die al gaande is sinds 2007, toen de burgemeestersvoordracht van Damien Thiéry geweigerd werd, omdat hij de taalwetten niet had nageleefd. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 ging de carrousel verder toen minister Homans begin 2013 de burgemeestersvoordracht opnieuw weigerde wegens overtreding van de taalwetten.

"Dit is enige wettelijke stap"

De Franstaligen weigerden Thiéry te vervangen. Tegelijk haalde die meermaals zijn ongelijk bij de Raad van State. “Alle democratische oefeningen zijn gemaakt”, zegt Homans nu in VTM NIEUWS. “En dit is de volgende, de enige wettelijke stap: een Nederlandstalige aan het stuur van de faciliteitengemeente.”

De benoeming van een Nederlandstalige burgemeester in de faciliteitengemeente Linkebeek zal tot in de Wetstraat te voelen zijn. Dat zegt VTM NIEUWS-reporter Karel Lattrez. “Premier Michel heeft een serieus politiek probleem. Zijn eigen partij, de MR, zal een hartig woordje moeten praten met de N-VA. De Franstalige partijen vinden dit een blaam voor de democratie.”