Wie is minister van Begroting Wilmès?

Sophie Wilmès is de verrassende nieuwe minister van Begroting. De MR-politica volgt Hervé Jamar op, die de gouverneur van Luik wordt. Wilmès is veertig, is getrouwd met een Australiër en heeft vier kinderen. Ze zetelt nog geen jaar in het parlement en wordt nu de vijfde vrouw in de federale regering.

Wilmès studeerde toegepaste communicatie, reclame en marketing. Na haar studies ging ze aan de slag bij de Europese Commissie, waar ze als financieel beheerder werkte rond ontwikkelingssamenwerking en de Europese uitbreiding. Ondertussen ging ze ook naar de avondschool, waar ze een speciaal licentiaat financieel beheer volgde.

In september 2005 werd Wilmès economisch en financieel adviseur bij een advocatenkantoor. Twee jaar later werd ze voltijds politica, als schepen in Sint-Genesius-Rode. Sinds 2013 is ze ook voorzitter van de MR-afdeling in de Brusselse rand.

Echt bekend is ze in Vlaanderen nog niet. In het parlement zette ze wel haar tanden in de strengere regels voor financiële aasgierfondsen.  Die wetswijziging maakt het onmogelijk voor hefboomfondsen om tegen zeer lage prijzen obligaties van arme landen op te kopen en vervolgens voor de rechtbank de betaling te eisen van de veel hogere waarde ervan.