Dossier Vluchtelingencrisis

Militair ingrijpen zonder VN-mandaat?

Het kernkabinet van de federale regering heeft vanochtend een militair ingrijpen van ons land in Syrië besproken. Samen met Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië overweegt ons land om militair in te grijpen in de regio. Dat willen de Europese landen zelfs doen zonder mandaat van de Verenigde Naties.

"Oorlog Syrië kan plots vaart nemen"

De vraag om een militaire interventie in Syrië duikt de laatste dagen steeds vaker op, in verschillende landen. Ook in eigen land spraken enkele ministers en partijleiders zich al uit over de kwestie. Maar wanneer en of het er nu van zal komen of niet, is nog niet duidelijk. “Er wordt de voorbije dagen en weken wel druk heen en weer getelefoneerd op de hoogste militaire niveaus,” zegt VTM NIEUWS-reporter Jan De Meulemeester. “We zullen het pas weten als het ineens zo ver is ”.

Daarnaast is staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op zoek naar bijkomende opvangplaatsen voor de vluchtelingen in ons land, werd het Europese spreidingsplan besproken en wil Kris Peeters de wachttijd voor asielzoekers verkorten van zes naar vier maanden.