Dossier Vluchtelingencrisis

BDW: "Dode kleuter niet onze schuld"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in de krant Het Laatste Nieuws gereageerd op de dood van Aylan Kurdi, het jongetje dat verdronk op weg naar naar Europa en wiens foto de hele wereld rond ging. Die foto heeft ook De Wever geraakt. “IJskoude rillingen krijg ik er van”, zegt hij. “Maar ik laat me geen schuldgevoel aanpraten.”

“Emotioneel raakt mij dat”, zegt Bart De Wever over de dood van de Syrische kleuter. “Maar rationeel haak ik af als zo’n foto een emotioneel drukkingsmiddel wordt om voor een Europees opengrenzenbeleid te pleiten. Ik laat mij geen schuldgevoel aanpraten omdat ik dat geen goed idee vind.”

“Ik wil niet als hardvochtig worden weggezet omdat ik vind dat nieuwkomers hier niet meteen dezelfde sociale rechten moeten hebben als mensen die al hun hele leven hebben bijgedragen aan onze sociale zekerheid”, zegt De Wever ook nog.

“Economische vluchteling”

“Waarover spreken we hier?”, vraagt De Wever zich af. “Oorlogsvluchteling ben je tot je een grens bent overgestoken waar je veilig bent en niet meer voor je leven hoeft te vrezen. Voor een Syriër is dat de Turkse grens. Als die Syriërs toch nog de boot willen nemen naar Griekenland, en vandaaruit bij voorkeur via Hongarije naar Duitsland, dan gaat het om economische vluchtelingen. Om mensen die niet alleen een veilig maar ook een beter leven willen.”

“Dat begrijp ik perfect”, zegt de burgemeester van Antwerpen. “Maar wees dan eerlijk. Meldt dan niet dat er een kind is gestorven op de vlucht voor oorlog en geweld. Nee, er is een kind gestorven doordat zijn ouders op zoek waren naar een betere economische toekomst.”

“Selectie aan buitengrenzen Europa”

“Europa moet dringend werk maken van opvang dicht bij de conflictzone”, stelt De Wever ook oplossingen voor. “Maar ik maak me geen illusies: ook dan zullen mensen hierheen blijven komen. En dus moeten we aan onze buitengrenzen selecteren wie recht heeft op het statuut van vluchteling en die vluchtelingen vervolgens op een faire manier over alle landen van de Europese Unie verdelen. Zeker omdat het overgrote deel van die mensen niet naar zijn land zal terugkeren.”